woensdag 28 november 2012

weekopdracht 1: Uitvinding van de balpen

Geschiedenis van de Balpen
Als uitvinding heb ik gekozen voor de uitvinding van de pen. Het is gebruiksvoorwerp dat tegenwoordig nog iedere dag wordt gebruikt en het leek me daarom erg interessant om uit te zoeken hoe men op deze uitvinding is gekomen en waarom het zon groot succes was.



Schrijfmiddelen
Door de jaren heen is er op veel verschillende manieren geschreven. In de tijd van Egyptenaren werd het door middel van tekens in muren gebeiteld maar door de jaren heen kwam er ook een manier om op papier te schrijven en hiervoor waren natuurlijk andere hulpmiddelen nodig. Het eerste bekende hulpmiddel was de ganzenveer  door de schacht van de veer schuin af te snijden ontstaat er een scherpe punt waarmee geschreven kon worden. Het nadeel van de veer was dat het snel stuk ging en dat voordat de pen in en dat de veer steeds weer in de inkt zal moeten worden gedoopt om verder te kunnen schrijven. Na de ganzenveer kwam de kroontjespen, door deze uitvinding hoefde men de pen niet meer te likken zoals dat bij de ganzenveer wel moest voordat het in de inkt werd gedoopt. Toch moest er steeds weer in de inkt worden gedoopt met de pen voordat men kon schrijven. Het andere voordeel van de ze pen ten opzichte van de voorganger is dat het materiaal steviger was waardoor het een langere levensduur had.
Door de jaren heen werd de pen steeds verder ontwikkeld zodat er een pen kwam met een recevoir waar inkt in kon worden gedaan zodat met kon schrijven zonder steeds opnieuw in de inkt te hoeven dopen. De eerste versies waren pennen die de inkt opzogen in de pen zelf, het is de voorloper van de vulpen zoals we die vandaag de dag nog kennen. Later kwamen er de vulpennen waarin in patroon kan worden gedaan, deze worden tegenwoordig nog steeds gebruikt door sommige personen. Het voordeel van deze pennen ten opzicht van zijn voorloper was dat er niet meer met inkt hoeft te worden geknoeid om de pen weer te vullen en daardoor was het een stuk handiger om mee te nemen er hoefde immers geen potje inkt meer worden meegenomen en de kans op lekken was een aanzienlijk stuk kleiner aangezien de patronen een stuk kleinere kans op lekkage hebben en vervangen worden nadat ze leeg zijn.

Balpen
Het nadeel van een vulpen is dat de inkt direct op het papier komt, hierdoor moet het eerst even drogen voordat het veegvast is. Dit bracht onder andere ergernis op voor de journalist László Biró. Hij kwam erachter dat in drukkerijen gebruik werd gemaakt van sneldrogende inkt en zag daar wel de toekomst in om dit te gebruiken in pennen. Eerst probeerde hij deze inkt te gebruiken in de vulpen die al bestond alleen was deze inkt te dik waardoor deze niet uit de pen kwam. Hij bedacht daarom een ontwerp een houder waarin een balletje past, welke vervolgens aangesloten zit op het inktreservoir. Het balletje staat steeds in contact met de inkt en door de weerstand van het papier zal het balletje ronddraaien waardoor er een dun laagje inkt achterblijft op het papier. Het houdertje is zo gemaakt dat het balletje er precies in past, zodat de inkt er niet langs kan lekken.

Lászlo József Bíró


In het begin werden deze pennen vooral gebruikt door piloten omdat door de lage luchtdruk de inkt niet uit de vulpen kon komen, met de balpen hadden ze hier geen last van. Later na de tweede wereldoorlog berijkte de balpen ook het grote publiek doordat het amerikaanse bedrijf Parker Pen Company en het Franse bedrijf BIC de patenten hadden gekocht. De balpen werd op de markt gezet en tegenwoordig is het niet meer weg te denken in het dagelijkse leven.

Bronnen:
http://historiek.net/overige/personen/uitvinders/86-laszlo-jozsef-biro-1899-1985
http://www.refdag.nl/oud/series/uitgedacht/010109weet02.html
http://www.balpoint.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=71&Itemid=0
http://nl.wikipedia.org/wiki/Balpen



0 reacties:

Een reactie posten