woensdag 9 januari 2013

opdracht 4: Gevolgen van trends op het vastgoed

Vastgoed is afhankelijk van veel verschillende factoren. Een hoop van deze factoren veranderen niet of nauwelijks, maar er zijn ook factoren die heel snel veranderen. Trends zijn daar een voorbeeld van. Trends ze komen en ze gaan weer, toch kunnen ze enorme gevolgen hebben.


Het nieuwe werken, en het vastgoed dan?
Zoals ik al had beschreven in dit artikel, is het nieuwe werken in opkomst. Het steeds meer gebruik maken werken op afstand. Kantoren worden steeds minder belangrijk voor bedrijven en het werken verplaatst zich naar huis toe. Dit heeft grote gevolgen voor het vastgoed en hoe er nu mee wordt omgegaan.

Gevolgen
Het moge duidelijk zijn dat we op dit moment kampen met een overschot wat betreft kantoren. En met de komst van het nieuwe werken, lijkt het erop dat de behoefte naar kantoorruimte nog minder zal gaan worden in de komende jaren. Maar wat kunnen we daar aan doen? Dat is momenteel het grote vraagstuk.
Een van de oorzaken is dat er vroeger veel is gebouwd zonder dat er specifiek behoefte naar was. Men hoefde niet speciaal in te spelen op de behoefte want het was toch wel verhuurbaar. Maar nu de markt stil ligt door de economische crises en veranderingen in de markt is het meer dan ooit nodig om een ander beleid te gaan handhaven.

Oplossingen
Als deel van de opdracht heb ik een aantal artikelen opgezocht waarin het nieuwe werken werd besproken ten opzichte van het Vastgoed. Hierbij geven verschillende personen hun visie op het probleem en een mogelijke oplossing.

Allereerst het artikel van ir. Frank Zwetsloot op http://overhetnieuwewerken.nl/. Hierin beschrijft hij het probleem van het nieuwe werken op het vastgoed. Hij zegt dat door de verandering het vastgoed een ondergeschikte rol krijgt maar dat door er goed op in te spelen er niet perse minder behoefte is aan de ruimte. Het is alleen wel zo dat er een andere vraag wat betreft werkruimten en dat dit niet altijd zoals voorheen kantoorruimte hoeft te zijn.

Na het lezen van dit artikel ben ik het er wel mee eens dat de vraag erg is verandert wat betreft de vraag van de markt. Tegenwoordig is het werk verplaatst naar andere plekken in plaats van alom bekende kantoren. Tegenwoordig is het normaal om thuis of andere locaties te werken. Door in te spelen op deze behoeften kunnen vastgoed organisaties het hoofd boven water houden. Want in veel branches is het vastgoed een ondergeschikt belang en dat is duidelijk merkbaar in de huidige economische tijd.

Het 2e artikel dat ik heb gelezen over het onderwerp is van de brink groep. Dit is een bedrijf dat vastgoed advies verzorgt voor verschillende partijen. In het artikel wordt besproken wat er allemaal van belang is om het nieuwe werken in te voeren bij een bedrijf. Het bedrijf laat zien wat er allemaal komt kijken en wat de voordelen/nadelen kunnen zijn, en geeft verder een kijk op wat ze te bieden hebben als bedrijf.

Ik vond dit artikel erg interessant want ze geven aan dat het voor ieder bedrijf anders kan zijn en dat de huidige situatie erg meespeelt in de mate waarin ze in staat zijn om mee te gaan met het nieuwe werken. Verder wordt er niet echt een oplossing uitgewerkt, maar dit artikel is meer voor de personen die eventueel het nieuwe werken willen toepassen en analyse zouden willen uitvoeren.

bronnen
http://www.brinkgroep.nl/images/publicaties/HNW%20en%20vastgoedportefeuille.pdf
http://overhetnieuwewerken.nl/blogs/vastgoed-is-voor-het-nieuwe-werken-een-afgeleide

0 reacties:

Een reactie posten